Project sociale woonwijk ‘Eco-Life Venning’ in Kortrijk

( Klik op de foto's voor een afbeelding in hoge resolutie )

  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (3)
  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (10)
  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (13)
  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (24)
  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (27)
  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (40)
  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (46)
  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (47)
  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (49)
  • 2013_4063 Sociale woonwijk Venning Kortrijk BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem (51)
  • Project De Venning Kortrijk (5)
  • Project De Venning Kortrijk (4)
  • Project De Venning Kortrijk (3)
  • Project De Venning Kortrijk (2)
  • GoedkopeWoning_Venning_maquette_1-250 011 BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem
  • M:\Goedkope Woning_Venning Fase2 Herbouw_Kortrijk.4063a\Architectuur\Acad_utv\4063a_Inplanting_oppervlakte omgevingsaanleg_DHM
  • P552 luchtbeeld a 2011.06.22 BURO II & ARCHI+I(c) Gerald Van Rafelghem
Project sociale woonwijk ‘Eco-Life Venning’ in Kortrijk in samenwerking met Van Marcke

Bij de opwaardering van de wijk Venning in Kortrijk wordt de lat zeer hoog gelegd: men gaat voor een CO2-neutrale nul-energiewijk, binnen de reglementeringen van de sociale huursector. De bouwheer, de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning uit Kortrijk, wil met het project definitief komaf maken met het heersende stigma rond sociale wijken, door te kiezen voor een radicale vernieuwing op verschillende vlakken.

Men kiest voor een doorgedreven ecologische aanpak en een grote betrokkenheid van de bewoners. Tussen huurder en verhuurder worden nieuwe afspraken gemaakt, die de spons moeten vegen over het jarenlange gebrek aan engagement vanuit beide kanten. Bovendien wil men vermijden te vervallen in een kleinschalige en wat elitaire geiten-wollen-sokken benadering. Integendeel kiest men voor een pragmatische aanpak die niet zozeer gericht is op de individuele energiebesparing, maar vooral op een beter collectief sociaal gemeenschapsgevoel en op gezondere levensgewoonten bij de bewoners. Vooral in de sociale sector laten die momenteel veel te wensen over.

Er gaat uiteraard bijzondere aandacht naar een zuinig energieverbruik, naar het motiveren van de bewoners voor een milieubewuste manier van leven en naar een voorbeeldige aanleg van de collectieve en de publieke ruimte. Vroeger scoorde de bestaande wijk Venning (163 woningen) zwak op de duurzaamheidsmonitor, maar omdat men veel groeipotentieel zag in de goed gelegen wijk werd hij in 2009 mee opgenomen als pilootproject, toen Goedkope Woning meedong met haar ECO-Lifeproject naar de Europese Concertosubsidies voor energiezuinig bouwen. Dit project, dat de ambitie heeft in zeer korte tijd het volledige patrimonium van 1400 woningen op te waarderen tot een hoge graad van duurzaamheid werd gekozen uit vele internationale inzendingen.

Intussen werden de eerste 82 passieve appartementen gebouwd en in gebruik genomen. Men verwacht het hele project, dat bestaat uit 196 woningen in 3 fases af te ronden in 2015. De geraamde bouwkosten bedragen ongeveer 30 miljoen euro, waaraan Europa ongeveer 3 miljoen euro toevoegt.

 

Van Marcke werkt mee aan een CO2- neutrale wijk

Alle woningen zijn zoveel mogelijk opgebouwd rond de principes van het passiefhuis: zeer goed geïsoleerd, winddicht en beschikkend over een individueel (woningen) of collectief (appartementen) ventilatiesysteem. Aan de zuidzijde zijn vaste zonneweringen voorzien. PV-panelen komen op de daken van de goed georiënteerde gebouwen. Warm water wordt geleverd bij middel van een lokale biomassa-energiecentrale met etagestations van het type Mini City van Alfa Laval. Deze decentrale modules werden samen met een deel van het sanitair geleverd door Van Marcke en zorgen voor de warmwatervoorziening en verwarming in alle huizen en appartementen.

Voordelen

De decentrale modules die per woning worden geïnstalleerd zijn allemaal gevoed door de biomassa-energiecentrale op houtschilfers. Het grote voordeel hiervan is dat de onderhoudskosten van de stookinstallatie beperkt worden ( 1 centrale stookplaats die onderhouden moet worden in plaats van vele individuele toestellen), wat ook gemakkelijk is voor de bewoners. Bovendien bevat deze compacte module een energiemeter die een correcte facturatie van het individuele verbruik toelaat. Deze manier van werken biedt dus niet alleen ecologische, maar ook economische voordelen. Ook in het tweede pilootproject aan de Pottenbakkershoek werd er voor gekozen om de 24 appartementen op deze manier te voorzien van verwarming en warm water.

Timing en stand van zaken

Het project loopt over 6 jaar. Het eerste jaar (2010) was gewijd aan de voorbereiding, het opmaken van het wijkconcept en de bouw- en uitvoeringsplannen. Het laatste jaar (2015) is voorzien voor meting van de prestaties en monitoring. De overblijvende 4 bouwjaren werden opgedeeld in 3 bouwfasen.

Alle bouwplannen werden opgemaakt door BURO II & ARCHI+I, dat als volwaardige partner een grote inbreng had in het ganse project. Na de eerste fase van 82 appartementen volgen nog 64 nieuwe woningen en 50 gerenoveerde woningen. Ook die werken werden inmiddels al aangevat. Andere partners in het ECO-Lifeproject zijn de universiteit van Gent, EVR-architecten, energiespecialist e-ster, Eco-power en de stad Kortrijk. Het warmtenetwerk en de biomassa-energie centrale werden ontworpen door Ingenium.
Na afloop van dit project in 2015 zal de opgewaardeerde wijk Venning in belangrijke mate verschillen van de oorspronkelijke wijk en zich ontpoppen tot een ecologische woonomgeving waar de bewoners trots op kunnen zijn. Het wordt de eerste CO2-neutrale (sociale) woonwijk in Vlaanderen en is op uiteenlopende vlakken een voorbeeld voor een begeesterende totaal nieuwe aanpak.

Studiebureau: BURO II & ARCHI+I & Ingenium

Opdrachtgever: Goedkope Woning cvba
Adres: Spinnerijkaai - Damastweverstraat - Tekenaarslaan - Tapijtweverstraat
Gemeente: 8500 Kortrijk
Jaartal realisatie: 2013