111 gezinnen krijgen nieuwe thuis met aardwarmte van op 150 meter diepte

Van Marcke vervangt magazijnen aan Kolenkaai door meest duurzame woonproject van Brugge

 

 

Op de terreinen van Van Marcke aan de Kolenkaai in Brugge heeft eerste schepen Franky Demon, in het gezelschap van Dirk Engelen (Binst Architects), schepen Mercedes Van Volcem, Caroline Van Marcke (CEO Van Marcke Group) en Filip Dewaele (voorzitter vastgoedgroep Dewaele), vandaag het startschot gegeven voor de bouw van wat het meest duurzame gebouw van de stad moet worden. De vroegere showroom en magazijnen van badkamer- en verwarmingsspecialist Van Marcke transformeren in een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter met rondom 111 woongelegenheden. Er komt een warmtenet die alle woningen langs de Brugse binnenvaart zal verwarmen en passief koelen, de energie wordt gehaald uit een BEO-veld op 150 meter diepte. De passieve ​ koeling in de zomer is gratis, in de winter krijgen de bewoners een ‘warmterekening’ waarbij ze betalen per afgenomen eenheid warmte. “De lat wordt door Van Marcke op alle vlakken zeer hoog gelegd”, zegt Franky Demon. “Project Kolenkaai wordt een voorbeeld van het Brugge van de toekomst.”

Rond een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter komen 111 appartementen en woningen op wandelafstand van het historische hart van Brugge.

De familie Van Marcke maakt volop werk van de herbestemming van haar 10.000 vierkante meter grote site langs de Brugse ringvaart. De voormalige toonzaal, magazijnen en achterliggende gebouwen ruimen plaats voor het eerste woonproject van ontwikkelaar MarckPoint (by Van Marcke Group). Langs het water komen 101 nieuwbouwappartementen en 10 nieuwbouwwoningen rond een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter. Op de hoeken van het driehoekige terrein tussen de Kolenkaai, IJzerstraat en Diksmuidestraat zal ook ruimte voorzien worden voor kantoren, lokale handel en horeca.

“Het is het eerste bouwproject waarin Van Marcke Group al zijn interne expertise samenbrengt. Ons Engineering-team is gespecialiseerd in hernieuwbare energie en technische berekeningen, terwijl ons Prefab-team kant-en-klare energiemodules en sanitaire installaties zal leveren. Zo zetten we al onze kennis in om de gebouwen zo duurzaam én comfortabel mogelijk te maken, maar versnellen we ook het bouwproces zelf.” Caroline Van Marcke, CEO van Van Marcke

Gratis koeling, auto goedkoper laden

Project Kolenkaai heeft grote ambities op het vlak van energie. Na uitgebreid onderzoek om op de meest duurzame manier aan de energiebehoefte van de toekomstige bewoners te voldoen, richt Van Marcke een Energy Service Company (ESCO) op – zeg maar een energieproducent en -leverancier op maat van het project. Het hart van de centrale wordt gevormd door een BEO-veld dat bestaat uit 48 boorgaten tot een diepte van 150 meter ​ onder de Kolenkaai ligt. BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag – het best te vergelijken met een reusachtige chauffage onder de grond met een onuitputtelijke voorraad aan duurzame energie. Die wordt via een buizensysteem naar de woningen gevoerd.

“Met Kodij, zoals de ESCO heet, passen we de meeste innovatieve en duurzame energietechnieken toe. De gebouwen worden verwarmd en passief gekoeld met aardwarmte, warmtepompen en zonne-energie. Die passieve koeling in de zomer, die ook op warme dagen zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, zal gratis zijn. Daarnaast wordt de site voorzien van hernieuwbare energie dankzij een installatie met zonnepanelen met een minimaal vermogen van 132 kWp. ​ Alle 171 parkeerplaatsen worden ook ineens laadpaal-ready gemaakt. Je elektrische wagen opladen zal er goedkoper zijn dan de marktprijs.” ​
Jan Masureel van Kodij (ESCO)

De Kolenkaai wordt heraangelegd op maat van zachte weggebruikers, zodat het woonproject naadloos aansluit op het water.

Kolenkaai wordt heraangelegd

Ook op het vlak van architectuur, waarvoor Binst Architects het ontwerp leverde, onderscheid het project zich. Met groene keramieken gevelbekleding, het gebruik van hout, een spel van hoogteverschillen en inpandige terrassen wordt het een eyecatcher langs het water. Door de aanleg van de grote binnentuin en ook de omgeving een make-over te geven, wordt dit een typevoorbeeld van stadsvernieuwing waar Brugge bekend wil voor staan.

“Om als stad te kunnen groeien heb je een kwalitatief hoogstaand aanbod nodig in een kwalitatief hoogstaande omgeving. Door zijn ligging, mix aan woongelegenheden en door verder te kijken dan enkel het woonproject, wordt dit een nieuw stadsdeel dat de brug slaat tussen de historische binnenstad en het Kaaidistrict. Door alle auto’s van bewoners en bezoekers naar een ondergrondse parking onder de binnentuin te leiden, wordt de impact op het buurtparkeren tot nul herleid. De Kolenkaai wordt bovendien heraangelegd met een hart voor fietsers en voetgangers.” Eerste schepen Franky Demon

Grote terrassen en een spel van verschillende hoogtes zorgen voor een speels en luchtig geheel.

De appartementen met één, twee of drie slaapkamers en terrassen tot 57 vierkante meter groot zijn momenteel in voorverkoop bij Dewaele Vastgoed. De prijzen variëren van 217.500 tot 637.500 euro.

“Als Bruggeling ben ik fier dat we met Dewaele meebouwen aan het Brugge van de toekomst. Onze stad heeft een rijke geschiedenis, maar kijkt met projecten als deze ook vooruit. Met een duurzaam, kwalitatief en ook gevarieerd aanbod zorgen we ervoor dat onze stad een echte stad kan zijn waarin het aangenaam wonen is. De heraanleg van de Kolenkaai zal ervoor zorgen dat de nieuwe buurt een unieke connectie met het water heeft. Dat zal niet alleen de toekomstige bewoners, maar ongetwijfeld ook investeerders aanspreken.” Filip Dewaele van Dewaele Vastgoed

De eerste bewoners zullen hun intrek kunnen nemen in 2026

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Van Marcke Group

 
Van Marcke is een innovatieve Belgische onderneming met familiaal aandeelhouderschap die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een internationale, multidisciplinaire groep. Het bedrijf werd in 1929 gesticht door Raymond Van Marcke in Kortrijk en wordt sinds 2014 bestuurd door Caroline Van Marcke. Van Marcke Group is commercieel actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Zwitserland, de Verenigde Staten en Malta. Het hoofdkantoor is gevestigd in België (Kortrijk/Aalbeke). In 2022 boekte de groep een geconsolideerde omzet van 642 miljoen euro. In totaal zijn er zo'n 1700 werknemers aan de slag, van wie zo'n 1300 in België.
Van Marcke Group telt meerdere activiteiten:
  • De hoofdactiviteit van de groep (onder de merknaam Van Marcke) is het creëren van comfort voor mensen door de distributie van duurzame en innovatieve verwarmings- en sanitaire oplossingen. Daarbij werkt de onderneming nauw samen met installateurs, architecten en projectontwikkelaars.
  • Van Marcke telt wereldwijd 121 "Technics" winkels, waarvan 96 in Europa (76 in België, 16 in Frankrijk, 5 in Luxemburg en 1 in Zwitserland) en 23 in de VS. In Europa bezit Van Marcke ook 18 "Inspirations" showrooms (16 in België, 1 in Frankrijk en 1 in Luxemburg). 
  • Tot de groep behoort Planet Eco, een installatiebedrijf van duurzame energietechnieken zoals zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen,...in bestaande of nieuwbouwwoningen. 
  • De groep heeft een participatie in het Nederlandse bedrijf Sawiday, een internationale e-commercespeler op de particuliere markt. 
  • De groep bezit tevens een marketplace Warmango, een Frans e-commerce platform voor de business-to-business markt. 
  • De groep bezit een non-food verpakkingsbedrijf Knohopack, gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling, de productie en het omverpakken van verpakkingen. 
  • De groep bezit ook twee productiebedrijven: Norm (productie van badkamer-, huismerken- en projectmeubels) en Intersan (productie van sanitair voor collectieve installaties).
  • Verder bezit de onderneming Izola Bank, een internetbank in Malta, met financieringsproducten voor Europese bedrijven en spaarproducten voor Europese particulieren en bedrijven. 
  • Ten slotte is de groep Van Marcke via MarckPoint ook actief op vastgoedvlak, via de ontwikkeling van eigen gronden en operationele gebouwen.

 

 

Neem contact op met

LAR blok Z 5 B-8511 Kortrijk (Aalbeke) BELGIUM

+3256237511

pr@vanmarcke.be

www.vanmarcke.com