De groep Van Marcke neemt de productie over van de condensatieketels Cube One en Duo, vroeger geproduceerd door Itho Daalderop in Nederland.

De groep Van Marcke neemt de productie over van de condensatieketels Cube One en Duo, vroeger geproduceerd door Itho Daalderop in Nederland.

Kortrijk, 7 februari 2022. Intersan, een zusterbedrijf van de Van Marcke groothandel, behorend tot de Van Marcke Group, start in april de productie van de bekende condensatieketels Cube One en Duo. Op die manier wil de Van Marcke Group oude, niet-condenserende cv-ketels vervangen en inzetten op lokale productie.Van Marcke, groothandel in sanitair en verwarming, zet volop in op innovatieve, milieuvriendelijke technologieën op basis van hernieuwbare energiebronnen zoals warmtepompen, warmtenetten en hybride installaties (verwarmingsketel gekoppeld aan een warmtepomp) om mee te helpen de Europese klimaatdoelstellingen te behalen.

Nieuwbouw versus renovatie

​Deze innovatieve technologieën installeren is makkelijker bij nieuwbouw dan bij renovatieprojecten. Door de technische uitdagingen bij renovatie van bestaande gebouwen is een aanpak in stappen nodig om te komen tot klimaatvriendelijke woningen. Daarbij is de eerste stap de oude woning beter te isoleren. Vervolgens is het kwestie de oude niet-condenserende cv-ketel te vervangen door een energiezuinigere condensatieketel. Om uiteindelijk – en indien mogelijk – te kiezen voor een hybride installatie waarbij de ketel aan een warmtepomp gekoppeld is.

​Tussenoplossing

Van Marcke zet dus volop in op de vervangingsmarkt. Het wil bestaande woningen nu al milieuvriendelijker maken door oude, vervuilende cv-ketels te vervangen door modernere, energiezuinigere condensatieketels in afwachting van een hybride installatie op basis van groene energie.

“We gaan al jaar en dag resoluut voor hernieuwbare energie en zullen dat ook blijven doen”, zegt Alain Van Langeraert, Category Director HVAC & Installation bij Van Marcke. “Maar de realiteit is dat er in de Belgische woningen nog altijd véle honderdduizenden niet-condenserende en dus vervuilende cv-ketels staan. Als we die als tussenoplossing– in afwachting van een hernieuwbare energiebron – al kunnen vervangen door moderne condensatieketels, dan zijn we al een grote stap verder.” 

​Lokale productie

Toen het Nederlandse bedrijf Itho Daalderop besloot te stoppen met de productie van verwarmingsketels om enkel nog in te zetten op hernieuwbare energie in de vorm van warmtepompen, besloot de Van Marcke Group de productie van de condensatieketels Cube One en Cube Duo over te nemen.

Dat is mogelijk dankzij Intersan, een van de zusterbedrijven van Van Marcke, dat zich vanuit het Oost-Vlaamse Kruisem specialiseert in de productie van sanitaire collectiviteiten. Vanaf nu zullen ze zich ook richten op de productie van verwarmingsketels.

“De productielijn in Nederland is afgebroken en weer opgesteld bij Intersan. We verwachten dat de eerste ketels in april al van de band rollen.” 

Van Marcke Group wil hiermee de lokale industrie versterken om minder afhankelijk te zijn van industrie in verre landen.

“De wil om productie in eigen handen te hebben en om die van het buitenland weer naar België te halen leeft wel binnen de familie Van Marcke. Zeker de laatste jaren hebben we gezien dat er heel wat fout kan gaan met de global supply chain.”

Intersan zal via Van Marcke en andere geïnteresseerde groothandels de kans geven aan installateurs om hun vertrouwde Cube condensatieketels verder te installeren en de bestaande woningmarkt klimaatvriendelijker te maken.​Vragen?

Contacteer Iris Dochy | Corporate Brand, Culture & Reputation Manager.
​M: +32 477 31 11 64 | E: idochy@vanmarcke.be
​OVER DE CUBE ONE EN CUBE DUO


Cube One
- heel onderhoudsvriendelijk door bereikbaarheid (standaard)componenten
- geen driewegklep of platenwisselaar en dus minder gevoelig voor storingen
​- geen pompbedrijf tijdens tapwaterbedrijf
​- ECO(Comfort)-regeling t.b.v. warm water
​- OpenTherm of aan/uit-kamerthermostaat
​- voor alle installaties toepasbaar
​- optioneel tweede-zone-aansturingssysteem aansluitbaar, of optionele aansturing van een externe pomp
​- cv-watertemperatuur is instelbaar van 30 °C tot 90 °C
​- vloerverwarming is toepasbaar zonder pompverdeler
- sanitair tapwater tot 16 l/min volcontinu -- ΔT 30°C voor Cube One en Duo

Cube Duo
- heel onderhoudsvriendelijk door bereikbaarheid (standaard)componenten
​- geen driewegklep of platenwisselaar en dus minder gevoelig voor storingen
​- andere ketel, zelfde servicekoffer
​- standaard A-labelpomp
​- standaard zelflerend programma met OpenTherm of aan/uit-kamerthermostaat
​- standaard met weersafhankelijke regeling
​- beveiligingssonde vloertemperatuur ingebouwd
​- twee direct uitgaande cv circuits: 1 uitgaande op lage temperatuur LT, 1 uitgaande op hoge temperatuur HT

 

 


Over Van Marcke Group
 
Van Marcke is een innovatieve Belgische onderneming met familiaal aandeelhouderschap die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een internationale, multidisciplinaire groep. Het bedrijf werd in 1929 gesticht door Raymond Van Marcke in Kortrijk en wordt sinds 2014 bestuurd door Caroline Van Marcke. Van Marcke Group is commercieel actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Zwitserland, de Verenigde Staten en Malta. Het hoofdkantoor is gevestigd in België (Kortrijk/Aalbeke). In 2022 boekte de groep een geconsolideerde omzet van 642 miljoen euro. In totaal zijn er zo'n 1700 werknemers aan de slag, van wie zo'n 1300 in België.
Van Marcke Group telt meerdere activiteiten:
  • De hoofdactiviteit van de groep (onder de merknaam Van Marcke) is het creëren van comfort voor mensen door de distributie van duurzame en innovatieve verwarmings- en sanitaire oplossingen. Daarbij werkt de onderneming nauw samen met installateurs, architecten en projectontwikkelaars.
  • Van Marcke telt wereldwijd 121 "Technics" winkels, waarvan 96 in Europa (76 in België, 16 in Frankrijk, 5 in Luxemburg en 1 in Zwitserland) en 23 in de VS. In Europa bezit Van Marcke ook 18 "Inspirations" showrooms (16 in België, 1 in Frankrijk en 1 in Luxemburg). 
  • Tot de groep behoort Planet Eco, een installatiebedrijf van duurzame energietechnieken zoals zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen,...in bestaande of nieuwbouwwoningen. 
  • De groep heeft een participatie in het Nederlandse bedrijf Sawiday, een internationale e-commercespeler op de particuliere markt. 
  • De groep bezit tevens een marketplace Warmango, een Frans e-commerce platform voor de business-to-business markt. 
  • De groep bezit een non-food verpakkingsbedrijf Knohopack, gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling, de productie en het omverpakken van verpakkingen. 
  • De groep bezit ook twee productiebedrijven: Norm (productie van badkamer-, huismerken- en projectmeubels) en Intersan (productie van sanitair voor collectieve installaties).
  • Verder bezit de onderneming Izola Bank, een internetbank in Malta, met financieringsproducten voor Europese bedrijven en spaarproducten voor Europese particulieren en bedrijven. 
  • Ten slotte is de groep Van Marcke via MarckPoint ook actief op vastgoedvlak, via de ontwikkeling van eigen gronden en operationele gebouwen.

 

 

Van Marcke Group
LAR blok Z 5
B-8511 Kortrijk (Aalbeke)
BELGIUM