Van Marcke start met franchise in Frankrijk.

Van Marcke start met franchise in Frankrijk.

Van Marcke, de Belgische marktleider in de gespecialiseerde distributie van sanitair en verwarming, aanwezig in zeven landen, wil zijn ontwikkeling in Frankrijk versnellen door zijn 'Technics'-concept open te stellen voor franchising. Het bedrijf trok in 1988 naar Frankrijk en heeft nu zestien vestigingen in de regio Hauts-de-France. Het is de bedoeling om tegen 2025 vijftig winkels te hebben in de noordelijke helft van Frankrijk en in de regio Lyon.

De ontwikkelingsstrategie

Het merk werd opgericht in 1929 in Kortrijk, België, maar lonkt naar het buitenland. Van Marcke is sinds 1988 aanwezig op de Franse markt, in de regio Hauts-de-France (met uitzondering van de Oise), en wil zich nu focussen op zijn ontwikkeling in Frankrijk.

 

"De Franse markt is naar schatting vier miljard euro waard en is nu een strategische pijler voor Van Marcke", zo vertelt Caroline Van Marcke, CEO van het bedrijf. "Om ons sneller op het Franse grondgebied te kunnen ontplooien, hebben we ervoor gekozen ons 'Technics'-concept open te stellen voor franchising. In een eerste fase concentreren we onze ontwikkeling op het noorden van Frankrijk en de regio Lyon. Aangezien de huidige winkels vanuit België worden beleverd, zijn we van plan een logistiek platform in Frankrijk op te zetten om de nieuwe winkels zo goed mogelijk te bevoorraden”.

 

Caroline Van Marcke, CEO Van Marcke
Caroline Van Marcke, CEO Van Marcke

Een distributieconcept voor professionals

Van Marcke Technics biedt duizenden referenties en een grote voorraad producten voor sanitair, verwarming, loodgieterij en hernieuwbare energie (airconditioning, ventilatie) in een zelfbedieningswinkel. De winkels zijn voor iedereen toegankelijk, maar meer dan 90 % ervan wordt bezocht door professionele installateurs die er alle oplossingen vinden die ze nodig hebben om hun projecten te voltooien.

 

Story image

Van Marcke Technics in Frankrijk, dat is:

 • Een winkelvoorraad van meer dan 3.000 producten, 35.000 artikelen toegankelijk vanaf het logistieke platform en binnen maximaal 48 uur geleverd in de winkel;
 • Meer dan 150.000 referenties beschikbaar in de catalogus;
 • Producten die op de website kunnen worden besteld en in de winkel kunnen worden afgehaald;
 • Doorlopend geopend vanaf 7.30 uur;
 • Een vriendelijk winkelteam van verkoopadviseurs die experts zijn op hun gebied.

 

Een multichannel merk

Van Marcke was een van de eerste spelers op zijn markt die tien jaar geleden 'e-commerce tools' ontwikkelde. Vandaag heeft het bedrijf een e-commerce-platform met de naam 'Blue' (blue.vanmarcke.com) en een applicatie met de naam 'App Blue'. Daarmee kunnen klanten hun bestellingen plaatsen op de website of via de applicatie en ze vervolgens afhalen in de winkel (click & collect) of laten leveren door een koerier op de locatie van hun keuze.

 

"Met deze digitale tools kunnen we nieuwe, jongere klanten aantrekken, de aanwezigheid van het merk en de winkels op het internet ontwikkelen en vooral de winkels nieuwe tools aanreiken om de verkoop te stimuleren", legt Caroline Van Marcke uit.
Story image

Franchisenemers gezocht

Als franchisenemer van Van Marcke in Frankrijk kun je een snelgroeiende markt betreden gestimuleerd door de energietransitie, terwijl je profiteert van de diensten van een vooraanstaande, onafhankelijke en duurzame familiegroep, zoals:

 • een krachtig en ultramodern logistiek platform van 80.000 m2, dat water- en CO2-neutraal is en groene stroom produceert dankzij zijn 16.000 m² aan zonnepanelen;
 • een centrale inkoop- en referentie-eenheid met meer dan 800 leveranciers – bekende nationale merken in de sector, aangevuld met Van Marcke's eigen merkproducten die hoge marges opleveren.

 

Gezochte profielen en toegangsvoorwaarden

Van Marcke is op zoek naar mannen en vrouwen, verkopers in hart en nieren, die de coördinatieprincipes voor sales goed kennen: gepassioneerd door de distributiewereld van sanitair, verwarming, airconditioning en ventilatie en zich bewust van de milieu-uitdagingen van morgen.
​Om franchisenemer bij Van Marcke in Frankrijk te worden, vragen we een instapvergoeding van 25.000 euro en een totale investering van 500-600.000 euro. Deze vijfjarige franchiseovereenkomst voorziet in een exploitatievergoeding van 5 % van de omzet en een communicatievergoeding van 1,5 % van de omzet. Voor de franchise zijn er 800 tot 1.000 m² gebouwen gelegen aan de stadsrand nodig
​(in een zone voor commerciële activiteiten of industriezone – 'ZAC' of 'ZI'). De mogelijke omzet na twee jaar bedraagt 1,8 miljoen euro en kan oplopen tot 2,8 miljoen euro in het derde of vierde jaar.

Story image

 

 

 

Over Van Marcke Group
 
Van Marcke is een innovatieve Belgische onderneming met familiaal aandeelhouderschap die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een internationale, multidisciplinaire groep. Het bedrijf werd in 1929 gesticht door Raymond Van Marcke in Kortrijk en wordt sinds 2014 bestuurd door Caroline Van Marcke. Van Marcke Group is commercieel actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Zwitserland, de Verenigde Staten en Malta. Het hoofdkantoor is gevestigd in België (Kortrijk/Aalbeke). In 2022 boekte de groep een geconsolideerde omzet van 642 miljoen euro. In totaal zijn er zo'n 1700 werknemers aan de slag, van wie zo'n 1300 in België.
Van Marcke Group telt meerdere activiteiten:
 • De hoofdactiviteit van de groep (onder de merknaam Van Marcke) is het creëren van comfort voor mensen door de distributie van duurzame en innovatieve verwarmings- en sanitaire oplossingen. Daarbij werkt de onderneming nauw samen met installateurs, architecten en projectontwikkelaars.
 • Van Marcke telt wereldwijd 121 "Technics" winkels, waarvan 96 in Europa (76 in België, 16 in Frankrijk, 5 in Luxemburg en 1 in Zwitserland) en 23 in de VS. In Europa bezit Van Marcke ook 18 "Inspirations" showrooms (16 in België, 1 in Frankrijk en 1 in Luxemburg). 
 • Tot de groep behoort Planet Eco, een installatiebedrijf van duurzame energietechnieken zoals zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen,...in bestaande of nieuwbouwwoningen. 
 • De groep heeft een participatie in het Nederlandse bedrijf Sawiday, een internationale e-commercespeler op de particuliere markt. 
 • De groep bezit tevens een marketplace Warmango, een Frans e-commerce platform voor de business-to-business markt. 
 • De groep bezit een non-food verpakkingsbedrijf Knohopack, gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling, de productie en het omverpakken van verpakkingen. 
 • De groep bezit ook twee productiebedrijven: Norm (productie van badkamer-, huismerken- en projectmeubels) en Intersan (productie van sanitair voor collectieve installaties).
 • Verder bezit de onderneming Izola Bank, een internetbank in Malta, met financieringsproducten voor Europese bedrijven en spaarproducten voor Europese particulieren en bedrijven. 
 • Ten slotte is de groep Van Marcke via MarckPoint ook actief op vastgoedvlak, via de ontwikkeling van eigen gronden en operationele gebouwen.

 

 

Van Marcke Group
LAR blok Z 5
B-8511 Kortrijk (Aalbeke)
BELGIUM