Van Marcke zet ruim 100 werknemers op de fiets

Van Marcke zet ruim 100 werknemers op de fiets

Het fietsgebruik van zijn medewerkers aanmoedigen, dat wou Van Marcke bereiken met de uitwerking van een fietsleaseplan. Met succes; het bedrijf sloot op een paar maanden tijd al meer dan 100 bedrijfsfietscontracten af voor zijn werknemers via Lease a Bike. Het potentieel is groot, want op termijn kan Van Marcke meer dan 600 werknemers aan een leasefiets helpen.

Bedrijven zetten steeds vaker in op fietsleasing en zo ook op het welzijn van hun werknemers. Ook Van Marcke. Het bedrijf sloot de afgelopen twee maanden alleen al ruim 100 contracten af voor bedrijfsfietsen via Lease a Bike. Het ging zowel om e-bikes, bakfietsen als om koersfietsen. Deze kunnen zowel voor het woon-werkverkeer als privé gebruikt worden.

“We willen onze werknemers motiveren om hun woon-werkverkeer zo duurzaam mogelijk te maken. Dit doen we onder meer door in te zetten op hybride en volledig elektrische bedrijfswagens. Een fietsleaseplan voor onze werknemers mocht niet ontbreken binnen ons duurzaam mobiliteitsproject. Maar fietsen naar het werk is niet alleen duurzaam, het is ook goed voor onze fysieke én mentale gezondheid en kadert zo perfect binnen de ‘We care for quality of life’-missie van ons bedrijf,” zegtYves Ampe, Reward & Payroll manager van Van Marcke. ​ ​ ​ ​

Iedereen op de fiets

“Je wordt er fit van, het is duurzaam én voordelig want je hebt er geen brandstof voor nodig. Aan redenen om naar het werk te fietsen is er geen gebrek. Ruim de helft van onze 1.300 Belgische werknemers woont op minder dan vijftien kilometer van hun werk. We willen hen, maar ook wie verder woont, stimuleren om vaker de fiets te nemen voor hun woon-werkverkeer,” aldus Yves Ampe.

Ook dure brandstofprijzen duwen werknemers op de fiets

Nog een reden waarom we vaker met de fiets naar het werk zullen gaan; we voelen het meer dan ooit in onze portemonnee wanneer we gaan tanken.

“Uit recent onderzoek1 blijkt dat zo’n 1 op de 5 Vlamingen nu al vaker naar het werk fietst omwille van de hoge brandstofprijzen, terwijl 19% het voornemen heeft om dit vaker te doen. Door hun werknemers een leasefiets aan te bieden, kunnen bedrijven hen helpen om vaker de auto te laten staan. Bovendien kunnen werknemers zo ook over een duurdere fiets beschikken. De meeste werknemers kiezen voor een ​ elektrische fiets of een speedpedelec, die gemiddeld zo’n 3.600 euro kost, maar waarvan de kostprijs kan oplopen tot 15.000 euro,” zegt Jaouad Auragh, General Manager van Lease a Bike.
Reden te meer voor Van Marcke om in te zetten op fietsleasing. “Ons bedrijf telt zo’n 1.300 werknemers in ons land die werken op ons hoofdkantoor in Aalbeke (Kortrijk) en in onze 92 winkels. Ruim de helft van hen woont op minder dan 15 km van het werk. Zij zouden in principe met de fiets naar het werk kunnen gaan. Via ons fietsleaseplan willen we hen dan ook helpen om hun woon-werkverkeer betaalbaar te houden,” zegt Yves Ampe.

1 Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Lease a Bike tussen 25 april en 2 mei 2022 bij 1000 Vlaamse werknemers representatief op geslacht, leeftijd, provincie en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlaamse werknemers bedraagt 3,02%.

Story image

Fabienne Cloet; “Op een maand tijd al zo’n 150 euro uitgespaard aan brandstofkosten”

Sinds een maand gaat Fabienne Cloet (48), ICT-helpdeskmedewerkster bij Van Marcke, elke dag met haar leasefiets naar het werk.

“Ik doe er zo’n 42 kilometer over van mijn woonplaats in Beveren-Leie tot aan mijn werk in Aalbeke (Kortrijk), en terug. Dagelijks zit ik zo zo’n twee uur op mijn elektrische fiets, maar dat vind ik geen probleem. Ik ben nogal sportief ingesteld en door het mooie traject via het centrum van Lauwe en dan via het jaagpad langs het kanaal van Wevelgem aan tot Beveren-Leie, kom ik elke dag ontspannen thuis. En – even belangrijk – ik werk tegelijk aan mijn conditie!"

Maar – in deze dure brandstoftijden – ook belangrijk; met haar leasefiets spaart Fabienne heel wat kosten uit.

“Voor ik mijn fiets had, ging ik met de wagen naar het werk. Minstens twee keer per maand moest ik gaan tanken en daar was ik al snel zo’n 75 euro per tankbeurt aan kwijt. Op jaarbasis spaar ik op die manier met mijn tweewieler al snel 1.800 euro uit aan de pomp! En bovendien krijg ik nu een fietsvergoeding.”

Ook Fabienne’s kinderen zijn blij met haar leasefiets.

“Er is nu geen discussie meer met mijn zoon over wie de auto mag gebruiken. Eigenlijk sparen we er zo een extra auto mee uit. Op mijn thuiswerkdag kan mijn dochter dan weer mijn elektrische fiets gebruiken om naar school te rijden. Ze vindt dat tochtje véél leuker dan met haar gewone fiets!”
Story image

Geert Verspeel heeft al meer dan 1.000 fietskilometers in de benen

Eén van de eerste werknemers die intekende op het fietsleaseplan van Van Marcke, was energieadviseur Geert Verspeel (56). Sinds begin augustus heeft hij zijn elektrische fiets en ondertussen legde hij er al ruim 1.000 kilometer mee af.

“Wanneer ik niet op verplaatsing moet bij klanten, fiets ik naar het werk. 60 kilometer, van Eeklo naar Brugge en terug. Hiervan is 56 kilometer op autoloze wegen, vooral langs het jaagpad aan de Damse vaart. Ik geniet er enorm van. Nu kom ik ’s avonds thuis met een fris hoofd en ik voel me ook fysiek beter. Ook privé stap ik nu vaker op de fiets. Terwijl ik vroeger nog mijn auto nam voor korte verplaatsingen, haal ik er nu mijn fiets voor boven.” ​

Het fietsleaseplan dat Van Marcke uitwerkte voor zijn werknemers, trok Geert over de streep om voortaan vooral met de fiets naar het werk te gaan.

“Door een maandelijkse bijdrage te betalen via een klein deel van mijn brutoloon, beschik ik nu al over mijn elektrische fiets inclusief pechverhelping, verzekering…. Op die manier heb ik hem zo’n 40% goedkoper dan dat ik hem zelf zou moeten kopen. Na de leasingperiode kan ik er bovendien voor kiezen om mijn fiets over te nemen aan 15% van de originele prijs. Een win-win dus!,” besluit Geert Verspeel.

 

Over Van Marcke Group
 
Van Marcke is een innovatieve Belgische onderneming met familiaal aandeelhouderschap die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een internationale, multidisciplinaire groep. Het bedrijf werd in 1929 gesticht door Raymond Van Marcke in Kortrijk en wordt sinds 2014 bestuurd door Caroline Van Marcke. Van Marcke Group is commercieel actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Zwitserland, de Verenigde Staten en Malta. Het hoofdkantoor is gevestigd in België (Kortrijk/Aalbeke). In 2022 boekte de groep een geconsolideerde omzet van 642 miljoen euro. In totaal zijn er zo'n 1700 werknemers aan de slag, van wie zo'n 1300 in België.
Van Marcke Group telt meerdere activiteiten:
  • De hoofdactiviteit van de groep (onder de merknaam Van Marcke) is het creëren van comfort voor mensen door de distributie van duurzame en innovatieve verwarmings- en sanitaire oplossingen. Daarbij werkt de onderneming nauw samen met installateurs, architecten en projectontwikkelaars.
  • Van Marcke telt wereldwijd 121 "Technics" winkels, waarvan 96 in Europa (76 in België, 16 in Frankrijk, 5 in Luxemburg en 1 in Zwitserland) en 23 in de VS. In Europa bezit Van Marcke ook 18 "Inspirations" showrooms (16 in België, 1 in Frankrijk en 1 in Luxemburg). 
  • Tot de groep behoort Planet Eco, een installatiebedrijf van duurzame energietechnieken zoals zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen,...in bestaande of nieuwbouwwoningen. 
  • De groep heeft een participatie in het Nederlandse bedrijf Sawiday, een internationale e-commercespeler op de particuliere markt. 
  • De groep bezit tevens een marketplace Warmango, een Frans e-commerce platform voor de business-to-business markt. 
  • De groep bezit een non-food verpakkingsbedrijf Knohopack, gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling, de productie en het omverpakken van verpakkingen. 
  • De groep bezit ook twee productiebedrijven: Norm (productie van badkamer-, huismerken- en projectmeubels) en Intersan (productie van sanitair voor collectieve installaties).
  • Verder bezit de onderneming Izola Bank, een internetbank in Malta, met financieringsproducten voor Europese bedrijven en spaarproducten voor Europese particulieren en bedrijven. 
  • Ten slotte is de groep Van Marcke via MarckPoint ook actief op vastgoedvlak, via de ontwikkeling van eigen gronden en operationele gebouwen.

 

 

Van Marcke Group
LAR blok Z 5
B-8511 Kortrijk (Aalbeke)
BELGIUM